Daca esti aici...poate ca..si tu ca si mine, iubesti sa daruiesti.

Daca nu, atunci pregateste-te sa te redescoperi... in lucrurile simple.

Enjoy...and give me a feedback!

duminică, 30 noiembrie 2008

inger si demon - in bucatarie

Urmeaza sa postez ceva...inspaimantator pentru toate pofticioasele din noi. S-ar putea, ca dupa ce il cititi, sa ma acuzati ca sunt vreo vegetariana " sub acoperire" si am aparut aici ca sa va corup. NO way. Sunt si eu o mare pofticioasa. Doar ca... de cand am inceput sa ma hranesc cat se poate de natural, consumand multe cruditati, ma simt EXCELENT. Mai mult decat atat, zilele in care ma apuc sa pregatesc prajiturele in casa, creme sau alte nebunii...sunt o ADEVARATA SARBATOARE.

Pentru toate culinaresele sau evele mele dragi care au probleme de sanatate de orice natura, trebuie sa stie ca..alimentatia este de fapt, medicamentul nostru.

Asa ca m-am gandit eu sa scriu aici care sunt in opinia mea ( dupa ce m-am documentat temeinic :) caci ma pasioneaza domeniul ) cele mai importante reguli, pentru o viata...intr-un corp usor si viguros.


REGULI DE BAZA INTR-UN MOD DE ALIMENTATIE SANATOS


1) Ciclurile organismului :

04:00 – 12:00 ELIMINAREA

12:00 – 20:00 – CONSUMUL ALIMENTELOR

20:00 – 04:00 – ASIMILAREA

2) Timpul de digestie :

SALATA SAU VEGETALE CRUDE – 2 ORE
MANCARURI CORECT COMBINATE FARA CARNE – 3 ORE
MANCARURI CORECT COMBINATE CU CARNE – 4 ORE
ORICE MANCARE INCORECT COMBINATA – 8 ORE

3) Reguli generale EXTREM de importante :

Dimineata se consuma numai fructe sau vegetale (rosii, castravezti, ardei,etc)
De la ora 12 la ora 16 se consuma orice salate ( varza, rosii, castraveti, mazare, morcovi + fructe – daca vrei ).

Cele cu fructe se combina dupa preferinte cu nuci, stafide, seminte de floarea soarelui, seminte de in rasnite, tarate, fulgi de ovaz sau alte cereale integrale (exclus fulgi de porumb).

Cele de legume se pot consuma cu paine, cartofi sau fasole.

De la ora 16 la ora 20 se pot consuma si mancaruri mai consistente. Dar, la masa NU se serveste mai mult de un fel de mancare concentrata.

* concentrata = tot ce nu este crud. Ex: mancare gatita, paine, lactate.

4) Ce trebuie sa mai stii !

UNTUL este SINGURUL LACTAT care se poate combina cu CARBOHIDRATII ( paine, cartofi, orez). Ex : paine cu unt + salata sau cartof fiert / copt cu unt + salata. Spunem ca este NEUTRU.
IAURTUL produce fermentatie si putrefactie. De accea, el se consuma cel mai bine GOL sau in amestec cu o salata de fructe / legume CRUDE. Este recomandat mai degraba LAPTELE BATUT.
BRANZA permisa este URDA. Recomandata in salata sau topita in legume fierbinti. Ex : urda cu rosii+castraveti+ardei ;
SURSELE de CALCIU cele mai bune sunt : vegetalele cu frunze verzi (patrunjel, spanac,etc), nucile, curmalele, smochinele, prunele, semintele (de floarea soarelui, de dovleac) si zerul sau iaurtul slab.
LAPTELE este de evitat. PUR SI SIMPLU ( contine cazeina ce nu poate fi descompusa de organismul uman decat pana la varsta de 3 ani, dupa accea ea fiind daunatoare si provocand diverse boli, ex: cancerul,etc)
MIEREA este singurul indulcitor permis. Trebuie sa fie naturala si poate fi consumata fara probleme, cu fructe rase, nuci sau goala.

5) Combinatiile cu adevarat corecte!

FRUCTELE se consuma MEREU pe STOMACUL GOL .
AMIDONOASELE ( paine, cartof, mamaliga, orez, mazare, fasole verde – ele contin amidon ) TREBUIE combinate cu SALATE. Astfel, se digera mai usor si nu se “depun”.
AMIDONOASELE se pot combina intre ele. Ex : Poti manca paine cu cartof sau mazare, dar este mai bine sa te abtii.
PROTEINELE ( carne, peste, oua, branzeturi, lactate) TREBUIE combinate cu SALATE ( sau alte CRUDITATI cum ar fi dovleceii, conopida, vinetele, morcovii, ceapa, etc ). Daca mananci proteine cu legume fierte, adauga si cateva legume crude pt ca sa se digere mai bine.
EVIDENT, NU vei combina PROTEINE cu AMIDONOASELE, sau alti CARBOHIDRATI.
Banuiesc ca te intrebi care sunt toti carbohidratii pana la urma….

* CARBOHIDRATI pot fi considerate : produsele de panificatie (paine, biscuiti, prajituri,etc ), alte dulciuri (ciocolata, etc), cerealele si fructele.

RETINE insa :


FRUCTELE NU se compara cu dulciurile. FRUCTELE sunt cele mai usor de digerat. Ele contin zahar sub forma de fructoza, care nu afecteaza silueta J si punct .
CEREALELE INTEGRALE , prin continutul lor inalt de fibre, sunt extreme de necesare in alimentatie si NU se compara ca efect cu “rontaitul de biscuiti”. Cerealele iti curata intestinele si sunt surse bogate in fier si alte elemente necesare organismului.
Vei spune ca…exista carbohidrati buni si carbohidrati rai. Eu as spune ca exista produse rafinate si produse naturale.

Tot ce este facut din faina alba si contine zahar rafinat ( toate dulciurile din comert) este daunator sanatatii. De ce te ingrasi daca le consumi ? Pentru ca zaharul continut de ele nu are NICI o valoare nutritiva deci NU necesita energie pentru a fi descompus, organismul lenevind in timp ce tu infuleci fara sa te mai saturi.

La fel se intampla si cu mancatul painii ALBE. NU ARE ROST EFECTIV. Nu iti furnizeaza nici energie, nici nutrienti. Decat KILOGRAME IN PLUS.

Si INCA ceva. NU vei combina CARBOHIDRATII ( fructe, amidonoase, etc) cu GRASIMILE ( ulei, sunca, costita,etc.) . Deci NU mananci paine cu sunca. CLAR!

Poti combina, daca vrei PROTEINELE cu GRASIMILE…dar asta cred ca ti se pare cel mai putin interesant. Sa mananci branza/ carne/oua cu sunca sau untura. YACS.

CONSUMUL REDUS de carne si lactate TREBUIE SUPLIMENTAT cu CEL MAI COMPLEX ALIMENT creat de natura dpdv al combinatiei inedite de proteine cu carbohidrati ce se regasesc in el : FASOLEA.

* FASOLEA BATUTA poate inlocui painea. Este FOARTE SANATOASA si necesara atat pentru APORTUL SAU NUTRITIV cat si pentru DIGESTIE.
Atentie insa, fasolea este cel mai bine sa fie consumata cu salate sau…singura. Fara alti carbohidrati, fara alte proteine.

PS : EXCEPTIILE facute atunci cand simti intradevar nevoia, sunt cele care ajuta de fapt, tot sistemul asta natural de a te hrani, sa FUNCTIONEZE. Asa ca, atunci cand mananci ceva cu pofta si facut cu tot sufletul...nu te simti vinovat, ci bucurate cu adevarat!

Si acum probabil...ca te intrebi ce mai caut eu aici ori pe blogul tau de culinareasa priceputa care gateste bogat, fara sa tina cont de tot crezul meu afisat mai sus :)

Ei bine......raspunsul e simplu.

Ma bate gandul ca as fi...si INGER....si DEMON in bucatarie.

Niciun comentariu: